Socius

Meer dan alleen een woonruimte

Socius zet zich in voor een betaalbare en leuke huisvesting voor jongeren en bijzondere doelgroepen.

Dit doen ze door bewoners actief te betrekken in de transformatie en het beheer van onze woonlocaties. Bij De Saffier hebben we bijvoorbeeld gang-, technisch- en pandbeheerders en een locatiemanager die allemaal in het gebouw zelf wonen. Zo ontstaat er per locatie een hechte community.

Daarnaast streven ze ernaar om altijd een maatschappelijke bijdrage te leveren en een hoge bewonerstevredenheid te behouden. Dankzij de mening van bijvoorbeeld bedrijfsruimte voor de creatieve sector, horeca en stadslandbouw creeeren de projecten een meerwaarde voor de wijk en de stad.

Het bijdragen aan de levendige gemeenschap en de dynamiek tussen de ouderen en jongeren is niet verplicht.

Wonen in de Saffier betekent in de eerste plaats het zijn van een goede buur.

Met een goede buur bedoelen we bijvoorbeeld het groeten van je buren in de gang, een keer een kopje koffie doen met je ganggenoot of het organiseren van een leuke activiteit!

barbecue-saffierbewoners-park
Barbecue Tolsteegplantsoen Saffierbewoners

Wil je ook wonen bij Socius?

 • Voor de kamers zijn hospiteeravonden. Georganiseerd door de bewoners van de gangen zelf. Als er bewoner ergens anders gaat wonen, worden 10 personen uit de inschrijflijst uitgendodigd om langs te komen. De inschrijflijst werkt niet op inschrijftijd, maar wie zich het snelste in kan schrijven. Dit kan nog een uitdaging zijn, want de lijst zit soms al binnen 2 minuten vol! Dus houd je mail goed in de gaten. Een tip: vaak schrijven mensen zich later nog uit en komt er weer een plekje vrij op de hospiteeravond. Dus zie je een volle lijst? Blijf dan af en toe toch nog even kijken op de pagina.
 
 • Voor de studio’s hebben we een ander systeem. Eens in het (half) jaar wordt er een informatie-avond georganiseerd. Hier leer je het gebouw en de mogelijkheden kennen en geven we een rondleiding. Aan de hand van je aanwezigheid deze avond en een motivatiebrief wordt er een wachtlijst gemaakt. Als de wachtlijst erdoorheen is, wordt er een nieuwe avond georganiseerd en wordt er weer een nieuwe lijst gemaakt.

Wil je meer weten over het project van de Saffier of wil je jezelf aanmelden om hier te komen wonen? Klik dan snel hier!

Ontmoet het pand- en gangbeheer in de Saffier

Freek in de Saffier

Freek

Gangbeheerder begane grond (8-2)

Voor mijn gevoel ben ik nu bijna een jaar gangbeheerder. Dit wilde ik zodat ik zelf de controle heb over hoe alles gaat in een gang en het leuk is om dingen te regelen voor mensen.

Ik regel dat schoonmaaktaken en roosters worden verzorgd. Daarnaast ben ik de eerste contactpersoon richting de verdere organisatie.

Verder probeer ik alles een beetje op orde te houden.

Het is leuk om wat meer betrokken te zijn in het gebouw en daarnaast vind ik het leuk om dingen te regelen ook al zijn schoonmaakroosters niet mijn sterkste kant. Vorige keer zeker 4 uur mee bezig geweest.

 

Andrea in de Saffier

Andrea

Gangbeheerder van de begane grond (8-3)

Ik ben gangbeheerder sinds december 2018. Ik vind het leuk om te bemiddelen en samen met een groep een oplossing te bedenken waar zoveel mogelijk mensen tevreden mee zijn.

Ik denk dat het leukste aan mijn rol als gangbeheerder is dat je alles meekrijgt uit het gebouw. Je spreekt de gangbeheerders van de andere gangen en het pandbeheer elke maand. Zo krijg je mee wat er speelt en wat er gemist wordt.

Het is leuk hoe we met alle verschillende persoonlijkheden en leeftijden samenkomen in het gebouw. Het is fijn om hier aan bij te kunnen dragen.

Als gangbeheerder probeer ik zoveel mogelijk iedereens stem uit de gang evenveel mee te laten klinken, ookal is dat soms lastig omdat de een zijn mening makkelijker uitdraagt dan de ander.

Ik verzorg het rooster en zorg dat iedereen ook zijn taak doet. Hier ben ik bijna elke dag wel mee bezig. Daarnaast organiseer ik vergaderingen waar we zorgen voor afspraken in de gang. Hierna ben ik de persoon die zorgt dat deze afspraken ook nageleeft worden. Als belangrijkste taak ben ik ook het doorgeefluik van de bewoners naar het pandbeheer (en vice versa).

Maud in de Saffier

Maud

Gangbeheerder van de 1e

Ik ben alweer 1 of alweer 2 jaar gangbeheerder.. Time flies. Ik werd gangbeheerder omdat ik de Saffier een erg leuk project vond en ik wilde graag meer betrokken zijn bij het project en de bewoners.. enn om leuke borrels te organiseren natuurlijk 😉

Daarnaast is erg leuk om in een team te bedenken hoe je voor meer sociale cohesie binnen het pand kan zorgen. En zelf na te denken hoe je de plek waar je woont, ook leuker, leefbaarder etc, kunt maken.

De Saffier is geweldig door de fijne mensen om je heen. Er zijn genoeg mogelijkheden tot sociale interactie, maar je hebt ook je eigen plek in een super leuk deel van Utrecht.

Als gangbeheerder kunnen bewoners bij je terecht met vragen, je bent dus een vast aanspreekpunt.
En je draagt verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid en sociale samenhang op je gang. .

Melissa in de Saffier

Melissa

Gangbeheerder van de 1e

Ik ben gangbeheerder sinds januari 2022. Het leek me leuk om gangbeheerder te worden om zo wat te kunnen betekenen voor bewoners, niet alleen van mijn eigen gang, maar ook van andere verdiepingen. We hebben veel verschillende groepen wonen in De Saffier, van studenten die voor het eerst op kamers gaan ”in de grote stad”, tot de werkenden in de studio’s en zelfs de bejaarden aan de andere zijde van het gebouw! Als je iets kunt betekenen voor de bewoners, van welke groep ook, dan is dat iets moois om te kunnen doen. Het is hartstikke leuk om met mensen rond de tafel te gaan om te kijken hoe je het woonplezier van de bewoners kunt vergroten. 

Als gangbeheerder ben je het aanspreekpunt voor je bewoners. Mensen kunnen naar je toe komen met vragen, suggesties of als ze gewoon wat kwijt willen. Het minst leuke om te doen is controleren of iedereen zijn schoonmaaktaak heeft gedaan, maar daar staat dan wel tegen over dat je alle andere leuke dingen ook mag organiseren! Denk hierbij aan hospiteeravonden als er een kamer vrij komt, leuke uitjes voor de gang om samen te doen, of feestjes organiseren! Al moet ik wel zeggen dat we daar tegenwoordig ook een fantastische feestcommissie voor hebben :).

Het is leuk om te zien hoe bewoners van De Saffier samen komen, niet alleen voor de gezelligheid maar ook om andere bewoners te helpen.

Het mooie is dat je zelf kunt bepalen wat je allemaal wilt doen als gangbeheerder, veel zelf organiseren of er juist voor zorgen dat de bewoners samen werken om zo tot mooie initiatieven te komen.

Ludo

Gangbeheerder van de 2e verdieping

Ik ben sinds mei 2021 gangbeheerder. Ik wilde gangbeheerder worden omdat het idee om een actieve bijdrage te kunnen leveren aan een sociale woonomgeving mij enorm aansprak. Dit gepaard met een plekje in Utrecht bleek een gouden combinatie!

Als gangbeheerder ben je (in ieder geval op mijn gang) voornamelijk bezig met het in goede banen leiden van het samen leven. Dat kan indien nodig wat streng zijn, maar het is vooral een bijdrage aan het gezelliger maken van de groep!

Al met al bevalt het me prima. Het is fijn om hulp te kunnen bieden wanneer mensen dat nodig hebben en om te zien dat het organiseren van activiteiten zoals een borrel in de smaak valt bij bewoners. Een minder leuke kant van het gangbeheerder zijn is dat sommige mensen je verwarren voor een soort kleuterjuf die je rommel opruimt als je een bende hebt gemaakt van de woonkamer. Gelukkig gebeurt dat tegenwoordig steeds minder vaak 😉

Ellen in de Saffier

Ellen

Gangbeheerder van de  3e verdieping

Ik ben al ruim 2 jaar gangbeheerder. Ik wilde gangbeheerder worden omdat het me leuk leek om meer te weten te komen over het project. Daarnaast leer je zo veel bewoners kennen en kan je echt wat voor hen betekenen. 

Als gangbeheerder van de studiobewoners gaat het er vooral om dat je de vragen van bewoners beantwoordt en kleine probleempjes oplost.

Als je de antwoorden zelf niet weet, speel je deze door naar pandbeheer. Daarnaast zorg ik ervoor dat nieuwe bewoners een rondleiding krijgen, dat er soms activiteiten op de gang worden georganiseerd, en dat er een schoonmaakrooster is.

Het leuke aan gangbeheer zijn is dat je precies meekrijgt wat er speelt in het gebouw, en dat je vragen/problemen van bewoners snel kan beantwoorden/oplossen.

Ook vind ik het leuk om bewoners te betrekken bij activiteiten. Wat ik jammer vind is dat studiobewoners soms erg op zichzelf zijn waardoor het lastig kan zijn om activiteiten met hen op te zetten.

Marieke in de Saffier

Marieke

Gangbeheerder van de 4e verdieping

Ik ben nu gangbeheerder van de 4e verdieping. Eerder ben ik ook gangbeheer op de begane en de derde verdieping geweest. Al met al ben ik nu al 4 of 5 jaar denk ik gangbeheerder. Ik ging voor de functie omdat ik graag meer verbinding met de gang wilde krijgen en creeeren en ik wilde meedenken bij activiteiten en etentjes organiseren voor ouderen.

Het fijne aan de Saffier is de locatie, daarnaast kan en mag je jezelf zijn en ook met de ouderen is het een gezellige combinatie. Gezellig een praatje maken met jong en oud, er is altijd wel wat te beleven.

Als gangbeheerder zijn mijn taken: hosten van de gangborrel, met bewoners zorgen voor een schone en brandveilige gang. Maar ook leuke iniatieven als: kerstkaartjes bezorgen en paaseieren verstoppen.

Het leukste aan gangbeheer zijn is het contact met de je studiogenoten. Van gezelligheid tot oplossen van zaken. Het is fijn als je ervoor kunt zorgen dat anderen het hier ook fijn hebben.

Bram

Gangbeheerder

Ik ben nu ongeveer een half jaar gangbeheerder, omdat ik onderling contact met de gang wil bevorderen.

Mijn taken als gangbeheerder zijn vooral: dingen organiseren, en regels handhaven. Het is leuk om te doen, maar het is jammer dat veel bewoners van de vierde minder betrokken zijn bij het project en met elkaar.

Een kapotte stofzuiger? Geen koffiefilters meer of zin in een borreltje? Op de Saffier ben je nooit alleen!

De Saffier is een fijne plek om te wonen, omdat het centraal gelegen is en er wonen gezellige pandgenoten!

Evangelia in de Saffier

Evangelia

Pandbeheer Socius

Ik ben nu ongeveer 2 jaar pandbeheerder. Ik wilde graag nauw betrokken zijn bij het woonproject. Ik houd erg van dingen regelen en ik kan mijn regeltante skills goed kwijt in deze functie. 

Als pandbeheer ben ik aan de Socius-zijde verantwoordelijk voor:

 • De veiligheid, leefbaarheid en hygiëne in het pand.
 • Ik ontvang onderhoudspartijen en bezoek voor de locatie.
 • Mijn favoriete taken zijn de sleuteluitgiftes en de informatieavond voor (nieuwe) bewoners presenteren.
 • Ik vergader met alle gangbeheerders om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in het pand. Ze kunnen altijd om advies vragen en vragen stellen.
 • Daarnaast vergader ik elke maand met de locatie manager over de status van het pand en de contracten die we hebben met onderhoudspartijen en wat er loopt onder de pijlers veiligheid, leefbaarheid en hygiëne. Wat moet opgepakt worden en wat heeft urgent aandacht nodig? Zo kan ik ook vragen hoe pandbeheerders van andere locaties bepaalde problemen oplossen.
 • Ten slotte ben ik leidinggevende van de interne schoonmaak en loop ik van tijd tot tijd beheerrondes om te controleren om te kijken of er troep op de gang ligt en of alle vluchtwegen vrij zijn van rommel.

Ik vind het leuk dat ik veel mensen ontmoet, waardoor ik veel sociale contacten opdoe.
De grootste uitdaging vind ik het om iedereen tevreden te houden, er zijn heel veel verschillende meningen in het pand en het is altijd de kunst om een gulden middenweg te vinden.

Socius in de Saffier

Vroeger bevond zich in Socius gedeelte van het gebouw het woon- zorgcomplex Tolsteeg. 

Sinds augustus 2015 wordt dit gedeelte verhuurd aan jongeren. Er zijn nu:

 • 49 losse kamera
 • 111 studio’s
 • 4 appartementen

De kamers, studio’s en appartementen zijn verdeeld over 5 verdiepingen. 

Wil je helpen met de website? Of wil je een leuk weetje, tekst of verhaal insturen? Stuur ons een bericht!